2012. október 16., kedd

A távol-kelet hercege

Távol-keleti nagydíjakról sajnos nem tudok a nagydíjversenyzés 1950 előtti hőskorából, volt viszont ázsiai versenyző: ma Birabongse Bhanudej pályafutását foglalom össze.Birabongse Bhanudej Bhanubandh herceg 1914. július 15-én született Bangkokban. Versenyzett a klasszikus GP-érában, és a mai napig ő az egyetlen thai formula-1-es pilóta. Bira herceg az autóversenyzés mellett a vitorlázásban is ért el sikereket: négy olimpián is indult (Melbourne, Róma, Tokio, München).

A herceg 1927-ben érkezett Európába, hogy a brit Etonban és Cambridge-ben folytassa tanulmányait. Az autósporttal először unokatestvére csapatán, a White Mouse Racingen keresztül került kapcsolatba: nála versenyzett, elsősorban kisebb helyi eseményeken.

1935-ben kuzinja egy voiturette-osztályú ERA-val lepte meg, amivel az első versenyén második helyen ért célba annak ellenére, hogy hosszabb időre meg kellett állnia szerelni a gépet. Bira a jóval erősebb GP-osztályú autók ellen is versenyképes volt, a Donnington Park Nagydíjon az ötödik helyet szerezte meg.

1936-ban a White Mouse istálló további autókkal bővült: egy újabb voutirette ERA-t szereztek be, és egy GP-osztályú Maserati 8CM is a garázsba került. Ez utóbbi vassal Bira ötödik helyen ért célba Donningtonban és felállhatott a dobogó legalsó fokára Brooklands-ben. Sajnos később kiderült, hogy ez volt a thai csapat történetének csúcspontja.

Miután 1937-ben Dick Seaman a Mercedeshez szerződött, fölöslegessé vált Delage versenygépét a White Mouse vásárolta meg, és beszerzett mellé egy hasonló Delage-t is második kocsinak. Csakhogy hiába öltek rengeteg pénzt az autók fejlesztésébe és tapasztalt szerelők és mérnökök - köztük a Jaguar későbbi csapatfőnökének, Lofty England-nek a szerződtetésére, nem sikerült értékelhető eredményt elérniük. Olyannyira nem, hogy Bira több alkalommal a jóval gyengébb ERA-ba ült, mert még azt is használhatóbbnak tartotta.

A világháború után Bira még többször megpróbálkozott az autóversenyzéssel. 1951-ben egy felújított Maserati 4CLT-vel próbálkozott, de nem tudott értékelhető eredményt felmutatni. 1954-ben aztán egy Maserati 250F volánja mögött megnyerte a Frontiéres Nagydíjat és negyedikként végzett a Francia Nagydíjon. 1955-ben még megnyerte az Új-Zéland Nagydíjat, aztán az év végén visszavonult az autóversenyzéstől, és vitorlás karrierjének szentelte magát.

Bira herceg 1985-ben, 71 évesen szívelégtelenségben halt meg Londonban.


Birabongse Bhanudej Bhanubandh (1914-1985)

Első nagydíja (GP-osztály): 1935. Donnington Park Nagydíj
Utolsó nagydíja (Forma-1): 1955. Olasz Nagydíj

Győzelmek: 1951 Richmond Trophy (F1), 1954. Frontiéres Nagydíj (F1).
Dobogós helyezések (GP, F1): 1936. Brooklands (3.), 1950. Goodwood Trophy (2.), 1952. Marseille Nagydíj (2.), 1954 Rouen-Les-Essarts Nagydíj (2.), 1954. Pescara (2.).

Összes F1 bajnoki pontja: 18