2015. január 27., kedd

120 éve született Robert Benoist

Az 1895. március 20-án világra jött francia versenyző világbajnokká tette a Delage-ot, és Le Mans-ban is diadalmaskodott.


A  Rambouillet-ben született Robert Benoist vadászpilótaként szolgált az első világháborúban. A világégés után tovább kereste a veszélyes helyzeteket, hajszolta az adrenalint: így lett autóversenyző. 1924-ben szerződött a királykategóriában induló Delage csapathoz, a következő évben szerezte első futamgyőzelmét a Francia Nagydíjon: azon a futamon, amiben az olasz legenda Antonio Ascari életét vesztette.


1927-ben Benoist megnyerte a Francia, a Spanyol, az Olasz és a Brit Nagydíjat is, ezzel a teljesítménnyel a Delage megnyerte a konstruktőri világbajnokságot.

Miután a Delage 1928-ban kiszállt a száguldó cirkuszból, Benoist is munka nélkül maradt. Néhány futamon még rajthoz állt a Bugattival, de karrierje egészen 1934-ig lényegében szünetelt. Akkor a Bugatti állandó versenyzőnek szerződtette le, majd hamarosan a márka Le Mans-koordinátorává vált. 1937-ben Jean-Pierre Wimille csapattársaként meg is nyerte a 24 órás versenyt.


Ez volt az akkor 42 éves Benoist utolsó jelentős eredménye. A világháború kitörésekor behívták a légierőhöz. 1944-ben esett el.