2015. április 3., péntek

Újra üvölt a Torinói Szörny

Az Origo osztott meg egy videót egy működőképes állapotba hozott, több mint százéves Fiat S76-ról. Kicsit utánanéztem a vasnak.A Torinói Szörnyeteg névre hallgató autót a Fiat 1911-ben építette kifejezetten azzal a céllal, hogy a Benz akkori szárazföldi sebességrekordját megdöntse. A 28,35 literes motor 290 lóerőt képes előállítani, és 1650 kilót nyom.

A cél a korábbi 116 mérföld/óra szárazföldi sebességrekord megdöntése volt. 1911-ben Pietro Bordino a 200 km/h sebességet is elérte Brooklandsen és Saltburnben, 1912-ben Arthur Duray Ostendben a 225-öt is megfutotta, azonban a mérés szabálytalansága miatt ezt nem hitelesítették. 1912 áprilisában Long Islanden aztán a Fiat S76 megfutotta a 290 km/h csúcssebességet is egy mérföldön.


Mivel kifejezetten erre a célra építették, mindössze két példányt gyártottak belőle. A fenti videón látható darabot a valaha készült két példányból gyúrták össze: az egyik autó nagyjából épségben maradt karosszériáját Ausztráliában találta meg Duncan Pittaway, aki beleszerelte ebbe a másik S76-os többé-kevésbé életre bírható motorját. Ezután hosszas javítgatások és finomhangolások sora következett, míg végül büszke tulajdonosa megfuttathatta a Szörnyeteget. A munka nehézségét mutatja, hogy Pittaway saját maga épített váltót a Fiat eredeti, 1910-es tervei alapján.