2015. május 30., szombat

A Mercedes meghódította az Újvilágot

1915 derekára a világháború elsöpörte Európát - és vele együtt a Grand Prix sportot is. Az Egyesült Államokban azonban még ekkor is megrendezték az Open Wheel sorozat futamait.Az ötödik indianapolisi 500 mérföldes versenyt 1915. május 31-én rendezték meg. A pole pozíciót 98.90 mérföld/óra sebességgel Howdy Wilcox futotta meg.

Rajtsorrend, TOP10

1. Howdy Wilcox / Stutz
2. Ralph DePalma / Mercedes
3. Dario Resta / Peugeot
4. Earl Cooper / Stutz
5. Gil Andersen / Stutz
6. Jean Porporato / Sunbeam
7. Bob Burman / Peugeot
8. Art Klein / Kleinart-Duesenberg
9. Tom Alley / Duesenberg
10. Harry Grant / Sunbeam

Wilcoxnak a futamban már nem sok sikerélmény jutott: a versenyt mindössze öt körön át vezette. Az élen a három későbbi dobogós volt képes hosszabb ideig megmaradni: Gil Andersen 26, Dario Resta pedig 37 körön át vezetett a mezőny előtt, a győztes Ralph DePalma fölénye azonban ezen a téren is megmutatkozott: 132 körön keresztül ő szerepelt az első helyen, és ezt végül kupára tudta váltani.

Az 1915-ös Indy500 rajtja

Az eredetileg május 29-re tervezett versenyt az eső miatt kellett hétfőre, 31-ére halasztani. A négy napja tartó csapadék miatt ugyanis állt a víz a pálya alsóbb részein, és emiatt alkalmatlanná vált a versenyzésre.

Amikor végre elrajtolhatott a mezőny, az 1912-ben heroikus küzdelemben az élről kieső Ralph DePalma jó rajtot fogott, és kemény csatát vívott az olasz származású brit újonccal, Dario Restával. Úgy tűnt, a küzdelemből a rookie kerül ki győztesen, Resta hamarosan elhúzott üldözőitől, és egykörös előnyt épített fel a Téglaudvaron. A brit szerencséje nem tartott sokáig, defektet kapott, és a négyes kanyarban a betonfalnak csapta a Peugeot-t. Bár folytatni tudta a versenyt, a meggörbült kormányrúd miatt szinte vezethetetlenné vált az autója.

Resta (#3) és DePalma (#2) csatája a rajt után

DePalma az élre állt, és megállíthatatlannak tűnt. A sors azonban rácáfolt a papírformára: három körrel a vége előtt ugyanis elromlott a motorja. DePalma emlékezetében még élénken élt a három évvel korábbi incidens, amikor szintén hatalmas fölénnyel vezetett, és szintén az utolsó körökben bekövetkezett műszaki hiba miatt esett el a győzelemtől. Ezúttal azonban a Mercedes-motor - bár csak három működőképes hengerrel - kitartott, és a beteg hangú szörnyeteget még így is három perces fölénnyel hozta be a célba. Az elgörbült kormányt kimerítő izommunkával kezelő Resta a második helyen futott be.


Célba érők

1. Ralph DePalma / Mercedes, 5:33:55.51
2. Dario Resta / Peugeot
3. Gil Andersen / Stutz
4. Earl Cooper / Stutz
5. Eddie O'Donnell / Duesenberg
6. Bob Burman / Peugeot
7. Howdy Wilcox / Stutz
8. Tom Alley / Duesenberg
9. William Carlson / Maxwell
10. Noel Van Raalte / Sunbeam
11. Willie Haupt / Emden

A győztes Raffaele De Palma 1882. december 18-án született az olaszországi Biccariban, családja 1893-ban emigrált az USA-ba. Mielőtt autóba ült volna, versenyzett kerékpárral és motorkerékpárral is, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Azonban miután 1908-ben négy kerékre váltott, azonnal versenyképesnek bizonyult. Első Open Wheel (Indycar) győzelmét 1911-ben szerezte Milwaukee-ban. Ahogy azt már említettem, 1912-ben nagy fölénnyel vezetve, 193 élen töltött kör után, másfél körrel a futam vége előtt esett ki az Indianapolis 500-on, amit végül csak 1915-ben tudott megnyerni.


Bár az utókor a legfontosabb győzelmének az 1915-ös Indy500-at tartja számon, ő maga az 1914-es Vanderbilt Kupa elnyerését  tartotta a legtöbbre, amelyért Barney Oldfielddel kellett kemény csatát vívnia Santa Monica utcáin. Tízszer vett részt Indy500-on, 612 kört töltött az élen - ezt a rekordját egészen 1987-ig nem tudták megdönteni.  Az amerikai Open Wheel versenyzésen kívül az európai testvérszériában is megmérettette magát, 1921-ben második helyen ért célba a Francia Nagydíjon. Visszavonulása előtt még a NASCAR elődjének számító stockautó-versenyeken is indult.

A halálakor az AP által közölt nekrológ szerint pályafutása során 2889 versenyen indult, amiből 2557-et meg is nyert.

Ralph DePalma 1956. március 31-én, 73 évesen rákbetegségben hunyt el kaliforniai otthonában.

A cikkhez a kapcsolódó Facebook-posztban szólhatsz hozzá.