2015. május 13., szerda

Holnap rajtol a Mille Miglia!

De mi is az?A Mille Miglia (Ezer Mérföld) egy nevéből könnyen kikövetkeztethető távú, közutakon megrendezett verseny volt, amit 1927 és 1957 között rendeztek meg. A futamot sportautók (a mai Gran Turismo kategória) számára írták ki, az ötvenes években a Sportautó Világbajnokságba (a mai WEC elődje) is beleszámított. A mezőny Bresciából rajtolt, majd Róma érintésével ezer mérföld megtétele után ugyanitt intették le a futamot. A versenyt 1957-ben két halálos baleset miatt betiltották.

Húsz évvel később, 1977-ben újraélesztették a rendezvényt, ám ezúttal már veterán autók számára: '77 óta csak olyan kocsikat lehet nevezni, amelyek valamelyik eredeti futamon is részt vettek. A futam csütörtökön 14:30-kor rajtol Bresciából a Viale Veneziáról, az első nap célja Rimini lesz. Pénteken San Marino érintésével Rómába tart a mezőny, este érik el az Angyalvárat. Szombaton a fővárost maguk mögött hagyva Toszkána felé veszik az irányt, a nap célpontja Parma lesz, ahol a Teatro Regio elé érkeznek majd. Vasárnap a világkiállítás tiszteletére a mezőny tesz egy kitérőt Milánóba, ahol a monzai pályán is köröznek majd az autók, mielőtt az utolsó szakaszt teljesítve visszatérnének Bresciába.

A négynapos futammal kiemelten foglalkozok majd: itt a blogon igyekszem érdekes sztorikat, háttérinfókat összegyűjteni a versennyel kapcsolatban, Facebook-oldalunkon pedig sok-sok képet osztok majd meg a hőskorszak előtt tisztelgő ezermérföldes ralliról.