2015. július 22., szerda

Újra szárnyal a Kék Madár

Jó látni, hogy egymás után futtatják meg újra a régi idők nagy rekordjait beállító autókat. Néhány hónapja beszámolhattam róla, hogy a Torinói Szörnyeteg névre keresztelt Fiat S76-ot hozták működőképes állapotra Goodwoodra, most pedig egy Sunbeam tért vissza régi dicsőségének helyszínére.


Kilencven évvel azután, hogy Sir Malcolm Campbell Kék Madara megdöntötte a szárazföldi sebességrekordot, unokája kivitte a vasat ugyanarra a partszakaszra - írja a Sky. A 18,3 literes motorral szerelt Sunbeam 150 mérföld/órás (241,4 km/h) sebességet ért el 1925-ben a walesi Pendine-parton.

Az 54 éves unoka, Don Wales ezúttal jóval barátságosabb tempóban hajtotta meg a Kék Madarat, ami hangjából semmit nem veszített a garázsban töltött évtizedek alatt. Az eseményt a National Motor Museum szervezte, szerelőik több mint kétezer munkaórát töltöttek a motor helyreállításával.

Több százan álltak a parton, hogy megcsodálják a 6,7 méter hosszú 350 lóerős autót. Mr. Wales, aki még ruházatában is rekorddöntő nagyapja felszerelését igyekezett reprodukálni, azt mondta: "Nehéz elhinni, hogy nagyapám napra pontosan kilencven évvel ezelőtt 150 mérföldet ért el ezzel a géppel."

"Már pusztán csak beülni ebbe az autóba különleges élmény, nemhogy vezetni! Az hiszem, ha még élne, akkor most itt állna mögöttem és azt mondaná: 'gyerünk kölyök, nyomd a pedált a kedvemért!', mert ő nagy sebességgel vezetett."

Mr. Wales, aki maga is döntött szárazföldi sebességrekordot egykor, hozzátette: "nagyon ideges voltam indulás előtt, mert még sosem vezettem ezt az autót, és nem akartam leégni. Félelmetes ereje van, és folyamatosan kívánja a nagyobb sebességet. Igazi mérnöki csúcsteljesítmény."

A Sunbeam, aminek később Sir Malcolm adta a Kék Madár nevet, három szárazföldi sebességrekordot döntött meg. Először Kenelm Lee Guinness-szel a volánja mögött Brooklands-ben 1922-ben, 133,74 mérföld/órával. Miután Sir Malcolm megvette az autót és jellegzetes színére festette, 1924 szeptemberében 146,16 mérföldet ért el Pendinben, ahol a következő évben tovább javított, a már említett 150,76 mérföldes csúcssebességre.

A cikkhez a kapcsolódó Facebook-oldalon szólhattok hozzá.