2017. január 19., csütörtök

Idén lenne 100 éves Robert Manzon


Az első, 1950-es Formula-1 világbajnoki szezon utolsó túlélőjét pontosan két éve, 2015. január 19-én vesztettük el.

Az 1917. április 12-én, Marseilles-ben született francia eredetileg szerelőként dolgozott, és a második világháború után kóstolt bele az autósportba, először egy Cisitalia D46 volánja mögött 1947-ben. A kezdeti sikerek hamar gyári szerződéshez juttatták a Gordini csapatnál, ahol mind együléses, mind sportautókat vezetett, habár a várt eredmények elmaradtak: a csapat ambíciói nem mindig voltak összhangban a lehetőségeikkel.

Persze a Gordini képességeivel mindenki tisztában volt, Manzon éppen ezért tudott hamar elismerést kivívni eredményeivel anélkül, hogy ténylegesen az élmezőnyhöz tartozott volna. Voltak ugyan kisebb sikerek – például harmadik helyezés az 1948-as Forma-2-es Genfi Nagydíjon, de sokkal több kiesést kellett elkönyvelnie, jellemzően műszaki hiba miatt.A Formula-1 világbajnokságban 1950 óta részt vett, a Monaco Nagydíjon csatlakozott a mezőnyhöz – továbbra is a Gordini színeiben. 1952-ben hatodik helyen végzett a bajnokságban – köszönhetően a belgiumi dobogós célba érésének. A morzsák azonban nem elégítették ki Manzont, ezért 1953-ban otthagyta az istállót. Abban az évben a Lanciával indult sportautós versenyeken, majd 1954-ben a Rosier-Ferrarival tért vissza a királykategóriába, és hamarosan dobogóra állhatott a Francia Nagydíjon.

1955-ben aztán Manzon visszatért a Gordinihez, és még két évet szenvedett végig a száguldó cirkuszban, habár közben megnyerte a bajnokságba nem beszámító F1-es Nápolyi Nagydíjat és egy sportautós futamot Pescarában. Hatszor indult a 24 órás versenyen Le Mans-ban, de egyszer sem ért célba.1956-ban aztán végleg szögre akasztotta a bukósisakot, és onnantól Renault-kereskedésének szentelte idejét.  Forma-1-es pályafutása során 7 évad alatt 28 futamon indult, összesen 16 pontot szerzett, és kétszer állt dobogóra, mindkét alkalommal harmadikként.

Robert Manzon franciaországi otthonában hunyt el 2015. január 19-én, 97 éves korában.