2017. február 1., szerda

Idén 140 éve született Christian Lautenschalger


A Mercedes első Grand Prix-győztes versenyzője 1877. április 13-án született Baden-Württembergben. 

Lautenschlager tizennégy éves volt, amikor a szülőfalujához közeli Stuttgartban elhelyezkedett gépészként. A következő években Svájcban és Szászországban próbált szerencsét, dolgozott kerékpárgyárban is. Hazatérve Stuttgartba, 22 évesen munkát kapott a Daimlernél, ahol végigjárta a szamárlétrát: előbb a gyártó versenyistállójának (igen, a Mercedesről van szó) szerelője, majd tesztpilótája lett.

📷 1908. Francia GP
1908-ban versenyben is megmutathatta tehetségét, és meg is nyerte a korszak legrangosabb európai futamát, a Francia Nagydíjat a Mercedesszel. A kezdeti sikerek ellenére nem lett a csapat állandó versenyzője, inkább visszatért a gyárbeli munkájához.

📷 1914. Francia GP
1913-ban elindult Le Mans-ban, ahol a Mercedes versenyzőjeként hatodik helyen ért célba. 1914-ben a Francia Nagydíjon mindenki meglepetésére győztesként intették le – bár a futam fő esélyesének az előző két évben a Peugeot-val diadalmaskodó Georges Boillot számított. A francia kiesése után a Mercedes mindhárom pilótája dobogós helyen ért célba (Lautenschlagert Louis Wagner és Otto Salzer követte).

📷 1914. Francia GP
A világháború után Lautenschlager felmelegítette régi hobbiját, és időnként ismét nevezett versenyekre, de a korábbi sikerek elmaradtak. Részt vett olyan legendás futamokon is, mint a Targa Florio (tizedik lett 1922-ben) vagy az Indianapolis 500 (23. helyen végzett a következő évben).

Lautenschlager nyugdíjazásáig hű maradt a Daimlerhez, a cégnél dolgozott. 76 évesen, 1954. január 3-án hunyt el.

📷 1914. Francia GP