2017. március 10., péntek

Elhunyt John Surtees


Péntek délután 83 éves korában elhunyt 1964 világbajnoka, John Surtees. 

Surtees 1934-ben született az Egyesült Királyságbeli Tatsfieldben, egy londoni motorkerékpár-kereskedő gyermekeként. Nem csoda, hogy először a kétkerekű járművek iránt érzett elhivatottságot, és ezen a területen ért el először sikereket.

Nem is akármilyeneket: 18 éves korától vett részt a gyorsasági motoros világbajnokságban, ahol négy alkalommal is világbajnoki címet szerzett az 500 köbcentis géposztályban: 1956-ban, 1958-ban, 1959-ben és 1960-ban, mindegyik alkalommal az MV Agusta csapat színeiben.


Negyedik MotoGP-bajnoki címét követően, 26 évesen négy kerékre váltott, és a Lotus versenyzőjeként csatlakozott a Formula-1 mezőnyéhez. Első évében, 1960-ban mindössze négy futamon indult, és csak a Brit Nagydíjon ért célba, igaz, ott másodikként Jack Brabham mögött.

1961-től már teljes szezonos résztvevője volt a száguldó cirkusznak. Teljesítménye évről évre javult, 1962-ben már negyedik helyen végzett a bajnokságban a Bowmaker-Yeoman csapat által futtatott Lola-Climax-szal, és szintén a negyedik helyet csípte el a következő évben is a Scuderia Ferrari versenyzőjeként.


1964 aztán az ő éve lett, bár egyáltalán nem indult jól: a nyolc európai verseny felét be sem tudta fejezni, igaz, az összes többin dobogóra állhatott – ahogy a két tengerentúli futamon is. Abban az évben tíz bajnokságba beleszámító nagydíjat rendeztek, de minden versenyző csak a hat legjobb eredményét tarthatta meg. Surtees ennek a szabálynak köszönheti bajnoki címét: míg az évad során 40 pontot gyűjtött össze, legfőbb riválisa, a BRM-es Graham Hill 41-et, de a négy leggyengébb eredményét kihúzva végül ebből csak 39-et tarthatott meg, míg Surtees a négy kiesését húzatta ki, vagyis nem vesztett pontot.

A következő néhány évben Surtees még az élmezőnyben körözhetett: 1965-ben ötödik helyen zárta a bajnokságot, míg 1966-ban – miután szezon közben váltott a Ferrari csapatról a Cooper-Maseratira – a második helyig küzdötte fel magát, igaz, messze lemaradva az egész mezőnyből kimagasló Jack Brabham (Brabham-Repco) mögött.

1967-ben még negyedik lett a Hondával, de aztán megindult a hanyatlás: 1969-ben 11. lett a BRM-mel, aztán saját csapatot alapított, amivel a következő két évben a 18. majd a 19. helyen szenvedett.


Forma-1-es karrierje közben tett kisebb kirándulásokat a sportautók világába is: 1963 és 1967 között négyszer indult el a Le Mans-i 24 órás versenyen. Legjobb eredménye egy harmadik hely lett a Ferrari csapat tagjaként, Lorenzo Bandini oldalán 1964-ben (azt a versenyt egyébként a szintén Ferraris Jean Guichet - Nino Vaccarella páros nyerte).

Miután visszavonult az élsporttól, az 1970-es években John Surtees egy motorkereskedést és egy Honda autókereskedést üzemeltetett Kent megyében. Élete utolsó éveinek nagy tragédiája, hogy 2009-ben elvesztette fiát, Henry Surtees-t, aki egy Forma-2-es futamon szenvedett halálos balesetet Brands Hatch-ben, mindössze 18 évesen.

John Surtees halálhírét 2017. március 10-én családja jelentette be a Henry Surtees Alapítvány Facebook-oldalán.

„A 83 éves John-t még februárban szállították a londoni Szent György Kórházba egy légúti megbetegedés miatt, és rövid intenzív kezelés után, ma délután békésen eltávozott közülünk. Felesége, Jane, és lányai: Leonora és Edwina mellette voltak.

John szerető férj, apa, testvér és barát volt. Ugyanakkor a motorsport egyik igazi nagysága is volt ő, aki egészen a közelmúltig fáradhatatlanul dolgozott a Henry Surtees Alapítványnál és a Buckmore Park gokart-pályán.

Mélyen gyászoljuk ezt a hihetetlenül kedves és szerető embert, miközben ünnepeljük is lenyűgöző életét. Igazi példát mutatott azzal, hogy folyamatosan a saját határait kereste, és az utolsó pillanatig küzdött.”

SOURCE: Henry Surtees Foundation, Wikipedia / Photocredit: Honda via f1fanatic