2017. augusztus 30., szerda

Ma lenne 80 éves Bruce McLaren


Az egykori Forma-1 versenyző és csapatalapító mára a paddock nagy öregje lehetne – ha nem veszti életét egy tesztbalesetben 1970-ben. 

Bruce McLaren 1937. augusztus 30-án született az új-zélandi Auckland-ben. Szülei egy szerviz tulajdonosai voltak, apja, Les McLaren helyi szinten indult autóversenyeken. Bruce ebben a közegben nőtt fel: a műhelyben és a versenypályán is autókba botlott, ami nagyban formálta szenvedélyét az autósport iránt.


Először tizennégy évesen nevezett egy hegyi versenyre, amin egy az apja által felújított Austin 7-essel indult. Hamarosan a pályaversenyzésbe is belekóstolt, ahol gyors fejlődést mutatott, hamar eljutott a Forma-2-ig. Európai ösztöndíjat nyert, a Grand Prix őshazájában hamar beilleszkedett, és hét évig versenyzett egy Forma-2-es Cooperrel.

1959-ben Jack Brabham oldalán csatlakozott a Cooper gyári Forma-1-es csapatához, ahol még abban az évben megnyerte az Amerikai Nagydíjat. Ezzel egy hosszú ideig élő rekordot állított fel: 22 évesen és 104 naposan minden idők legfiatalabb F1-es futamgyőztese lett, rekordja egészen 2003-ig élt, amikor Fernando Alonso 22 évesen és 26 naposan megnyerte a Magyar Nagydíjat.


1963-ban alapította meg a McLaren autósport vállalatot, ám csak 1965-ben nevezett a világbajnokságba, addig maradt a Cooperrel. A Formula-1-be megérkezett McLaren csapatnál Bruce csapattársai eleinte új-zélandi honfitársai voltak, előbb  Chris Amon majd a későbbi világbajnok Denny Hulme.

McLaren remek versenyző volt, azonban inkább mérnökként, csapatfőnökként és szervezőként vált halhatatlanná. Csapatát elindította a Can-Am szériában is, amiben példátlan arányú győzelmet aratott, 1967 és 1971 között 43 futamból mindössze négyet nem McLaren-versenyző nyert. Maga Bruce McLaren 9 futamgyőzelmet és két bajnoki címet szerzett a szériában.

📸 Photo: McLaren

Sajnos a Can-Am lett a veszte is: a szériában versenyző autóját tesztelte Goodwoodban 1970. június 2-án, amikor a kocsi karosszériájának hátsó része leszakadt, a megbomlott aerodinamikai egyensúly miatt az autó megpördült és egy pályabírói állásnak csapódott. McLaren 32 éves volt.

Halála szomorúan illeszkedett ars poeticájához.

„Jól csinálni valamit annyira értékes, hogy nem nevezhetjük őrültségnek, ha belehalsz a próbálkozásba, hogy még jobb legyél. Elpazarolod az életed, ha nem kezdesz semmit a képességeiddel, mert úgy gondolom, hogy az életet eredményekben, és nem csupán években mérik.”

Öröksége a mai napig él: csapata 8 konstruktőri és 12 egyéni világbajnoki címet szerzett a Formula-1-ben.

📸 Bruce McLaren megnyeri az 1962-es Monaco Nagydíjat. (Photo: McLaren)


  • Lead photo: Ford. Not credited photos are from Pinterest.